Blogg Dannarp Brunnsborrning

Bergvärme i Tranemo

11 mar 2020

Här borrar vi 2 x 200 meter bergvärme till ett hyreshus i Tranemo. Fastigheten har kvar sin fjärrvärmeanläggning som ska jobba tillsammans med bergvärmeanläggningen. Detta gör att hyresvärden får en miljövänlig och kostnadseffektiv uppvärmning. Rolig kontrast med solsken ena dagen och snö nästa dag, men nu hoppas vi på vår snart :)

 

DTH Borrhammare utan fotventil

18 nov 2019

Nu har vi sedan en vecka tillbaka testat vår nya bergborrhammare med tillhörande borrkronor. Det är en så kallad td-40 hammare utan fotventil. Fördelen med denna hammaren är att den ska ha ett bättre borrsjunk och på så vis vara mer ekonomisk med dieselförbrukning, borrtid mm. Sänkborrkronan till denna hammaren är en vanlig borrkrona med 12 splines och passar de flesta andra td-40 hammare om man bara pressar i fotventilen som följer med, och tvärt om - att andra liknande 12 splineskronor passar i borrhammaren om man tar bort fotventilen. Detta är en sänkborrhammare för höga tryck och när vi testar så kör vi självklart med 35 bar för att se så att borrutrustningen levererar som vi vill ha den. Vi kommer att utvärdera utrustningen en tid framöver och hoppas på ett gott resultat. 

 

Bergvärme ersätter jordvärme

13 nov 2019

Idag är vi strax utanför Ulricehamn och borrar en bergvärmebrunn på 180 meter. Kunden har tidigare haft jordvärme, men tyvärr har jordvärmeslingan blivit skadad någonstans och är nu ur funktion. Att leta upp läckan är både svårt och dyrt, därför valde kunden att borra ett bergvärmehål. En av fördelarna med bergvärme vs jordvärme är att om det mot all förmodan skulle uppstå en läcka så kan man mycket enklare ta reda på vart läckan är. "Bergvärmeanläggningen" tar mycket mindre plats på tomten då det bara är själva borrhålet och två slangar därifrån in till huset/värmepumpen.

 

 

Brunnsborrning - Bergvärme i Ulricehamn

1 okt 2019

220 meter djupt bergvärmehål mitt i centrala Ulricehamn stod på schemat idag. De flesta villor och fastigheter på denna gatan är anslutna till fjärrvärme, men kunden insåg att det finns pengar att spara och bytte ut systemet till en driftsäker bergvärmeanläggning.

 

Leverans av borrutrustning

28 sep 2019

I veckan kom en efterlängtad leverans av borrkronor, borrhammare och borrör. Vi har fram till denna leverans utvärderat och gjort tester för att få så bra kvalitet som möjligt på utrustningen. Borrkronorna har designats om och borrhamrarna har fått bla tyngre kolvar mm, allt för att få till ett bra borrsjunk, men samtidigt hålla för dagens hårda tempo med höga tryck och djupa borrhål. Vi är riktigt nöjda med borrutrustningen som den är nu. Än så länge rör det sig om dth borrhammare 4” och 5” samt borrkronor 115mm och 140mm som vi har tagit hem.

 

 

Bergvärme vs fjärrvärme

26 apr 2019

Att ersätta eller komplettera fjärrvärme med bergvärme hör till något som blir allt vanligare, både för villaägare och fastighetsägare med större fastigheter. Här har vi borrat 3 styck bergvärmehål på 220 meter, mitt i centrala Borås. En investering som kommer att löna sig bra för fastighetsägarna.

 

 

Brunnsborrning / Vattenbrunn - Borås

31 mar 2019

Här har vi borrat en vattenbrunn åt ett nybygge i Viared utanför Borås. Berget var uppe i dagen så det behövdes sprängas innan vi kom så att vattenledningen från brunnen kan grävas ner frostfritt. Vattengarantin på 5000 liter / dygn klarade vi med råge. Brunnen blev 81 meter djup och ger ungefär 700 liter / timma vilket är väldigt bra för en vattenbrunn till ett hushåll. Ibland kommer det obegränsat med vatten när vi borrar, som tidigare i veckan när vi skulle borra ett 180 meters bergvärmehål. Det slutade med att vi fick avbryta borrhålet på 146 meter p.ga för stora vattenflöden i berget.

I Viared borrade vi även med våran egna sänkborrkrona "Dannarp R 140". Den fungerade alldeles utmärkt. Nu har vi bara några justeringar kvar till ett färdigt koncept med sänkborrkronor och borrhammare, både 4" och 5" DTH borrutrustning.

 

 

Brunnsborrning Borås

14 mar 2019

Idag har vi borrat en vattenbrunn till ett nybygge utanför Borås. När vi borrar vattenbrunnar så borrar vi med en större dimension än vad vi har när vi borrar bergvärme. Storleken på vattenborrutrustningen är 5" och borrhålet blir ca 140 mm stort, medans bergvärmeutrustningen oftast är 4" och ca 115 mm stort. Vi borrar vattenbrunnar i hela Västra Götaland och nu kommer vi att borra några vattenbrunnar i sträck när vi ändå har på den utrustningen. Det är många nyproducerade villor som behöver en ny vattenbrunn, men vi borrar även mycket åt lantbruk och hushåll med gamla grävda brunnar som sinat.

 

 

Bergvärme i Bollebygd

13 mar 2019

Nu har vi borrat färdigt ett projekt mitt i Bollebygd. Det är en hyresfastighet med lägenheter och butiker som byter sin värmekälla från fjärrvärme till bergvärme. 7 stycken bergvärmehål på 240 meter vardera blev det. Kollektorslangarna som vi sänkte ner i borrhålen var 45mm turbokollektorer. Det var ungefär 33 meter ner till berget så det blev en hel del svetsning med foderrören, men arbetet flöt på bra och vi borrade ett borrhål/dag.

 

 

Helgjobb

10 mar 2019

Idag åkte vi en sväng till verkstaden och lastade foderrör, borrutrustning och fyllde en 240 meters 45mm turbokollektor. Det är skönt att ha det jobbet gjort, så kan man åka direkt ut till borrplatsen på morgonen så man kommer igång snabbare. I morgon borrar vi det sista borrhålet på ett projekt i Bollebygd. Vi kommer att uppdatera med mer information angående det projektet lite senare.

 

 

Första leveransen av borrkronor och borrhammare

20 feb 2019

På bilderna nedan syns första sändningen med testhammare och testkronor. Det har varit en lång väg innan vi kunde bestämma oss för vilka leverantörer som vi kunde tänka oss att samarbeta med. Efter snart 15 år i branschen vet vi vad som krävs och kraven blir bara högre och högre. En borrkrona ska hålla många meter under höga tryck utan att slipas, borrhammaren ska förutom att ha ett bra borrsjunk även den tåla många borrmeter. Fördelen med våra produkter som vi tar fram med våra leverantörer är att vi själva använder produkterna dagligen. Vi ser snabbt om det blivit något fel i produktionen, vi ser snabbt om det behövs göras någon ändring mm. Just nu väntar vi på ytterligare en sändning borrkronor och borrhammare som ska testas innan vi kan börja få ut produkterna på marknaden. 

 

borrkrona test

borrhammare test##BLOG-FULL##