Blogg Dannarp Brunnsborrning

RSS

Certifierad Brunnsborrare

14 Sep 2023

 

Dags att borra bergvärme?

29 Aug 2022

Här står vi i det lilla samhället Hillared och borrar 190 meter bergvärme. I morgon borrar vi 200 meter bergvärme till grannhuset. Denna kunden eldar idag med pellets, men dagens höga priser på pellets och allt runtomkringarbete har gjort att kunden valde just bergvärme. Många är rädda för att elen till bergvärmepumpen ska bli hög. Speciellt i dessa tider med horribla priser på elen. Men en rätt dimensionerad bergvärmeanläggning sänker sina uppvärmningskostnader mest av alla värmekällor. Att sätta in en bergvärmeanläggning är det mest ekonomiskt bästa man kan göra för att värma upp huset. Ska du byta värmekälla och har bestämt dig för pellets, ved, luftvärmepump, eller frånluft. Fundera ett par gånger till! De flesta vi har borrat åt grämer sig över att de inte borrade flera år tidigare. 

 

Ny Borrigg

11 Mar 2022

V.9 körde vi igång med våran nya borrigg. Det är en Welldrill w62, samma typ av rigg som vi tidigare hade, fast vidareutvecklad. Det finns en hel del nya funktioner som bla ska förenkla arbetet, göra arbetsplatsen säkrare samt effektivisera arbetet. 

Trots tider med pandemi och nu även oroligheter runt om i världen pga kriget i Ukraina så har vi otroligt nog mycket att göra ändå. Vi borrar mycket för både vatten och bergvärme och det är både åt nyproduktion och äldre villor och fastigheter. Vi kör så det ryker och håller tummarna på att 2022 blir till ett bra år på alla sätt.

Bilderna är tagna idag när vi står och borrar bergvärme till en villa i Sjömarken i Borås kommun.

 

Borra bergvärme i Floby

1 Sep 2021

Här borrar vi 230 meter bergvärme till ett hyreshus i Floby, Falköpings kommun. Nu har vi väldigt mycket att göra med att borra för både vatten och bergvärme vilket känns riktigt roligt. Vi borrar  både åt mindre hushåll, nybyggnationer, större fastigheter mm i Hela Västra Götaland. Hör gärna av er om ni är intresserade av att borra för bergvärme eller vattenbrunn.

Brunnsborrning Västra Götaland

23 Apr 2021

Säsongen för brunnsborrning börjar gå på högvarv nu. Det är full fart med att borra för både vatten och bergvärme. Denna veckan började vi med 2 st bergvärmehål till ett nybygge i sandared utanför Borås. Efter det flyttade vi till Kinnahult i Marks kommun och borrade bergvärme till ett fint litet hus långt ut på landet, och nu står vi återigen på en tomt där det ska byggas ett nytt hus, i Västerbodarna utanför Alingsås. Här har vi borrat 200 meter bergvärme, och vi avslutar veckan med att borra en ny vattenbrunn på tomten också.

Brunnsborrning Kinna

4 Mar 2021

Här borrar vi 2 st. 250 meter djupa bergvärmehål till en fastighet i kinna. Det va djup till berg så vi behövde borra 84 meter foderrör per borrhål. Fastigheten värms i dagsläget upp med fjärrvärme och luft/vatten värmepump, men med detta nya värmesystemet kommer de få lägre uppvärmningskostnader samt kunna kyla lokalerna på de varmaste månaderna. 

 

Brunnsborrning Falköping

27 Jan 2021

Här borrar vi för bergvärme till en villa i Floby, Falköping kommun. Kunden hade funderingar på att sätta in en luft-vatten värmepump, men ändrade sig efter lite efterforskningar. Fördelen med bergvärme gentemot luftvärmepump (luft vatten) är många. Med en rätt dimensionerad bergvärmeanläggning så får du

  • Lägre uppvärmningskostnader gentemot andra värmepumpsanläggningar
  • Driftsäkrast värmesystem
  • Endast en "innedel" (värmepumpen) som kan behöva servas. Borrhålet finns för alltid och behöver inte bytas ut. Har man däremot en luft/vatten värmepump så har man en innedel och en utedel som kan krångla, och den dagen man behöver serva eller byta så måste man byta hela anläggningen igen..

Slutsats : Bergvärme, den bästa värmekällan. Samt kyla på sommaren!

 

 

Brunnsborrning Svenljunga

26 Jan 2021

Här borrar vi en djupborrad vattenbrunn till en fastighet utanför Svenljunga. Kunden hade en grävd vattenbrunn som innehöll för höga halter av järn och mangan, samt för lågt PH. Den grävda brunnen hade även ett lågt vattenflöde vilket medför att brunnen lätt sinar på sommaren. Vattenbrunnen som vi borrade blev 126 meter djup och gav drygt 400 Liter/Timma. Vi har en vattengaranti på 5000 Liter/Dygn, så vi klarade garantin med råge. Vi borrar året om, både för bergvärme och för vatten. Ibland kan det vara en fördel med tjäle och snö då det blir minimala märken i trädgården från larverna. Borriggen är ändå väldigt smidig med sina gummilarver så det blir inte så stora märken övrig tid på året heller. Efter denna brunnen packade vi ihop och åkte vidare till Floby i Falköpings kommun för att borra bergvärme.

 

 

 

 

Bergvärme i Tranemo

11 Mar 2020

Här borrar vi 2 x 200 meter bergvärme till ett hyreshus i Tranemo. Fastigheten har kvar sin fjärrvärmeanläggning som ska jobba tillsammans med bergvärmeanläggningen. Detta gör att hyresvärden får en miljövänlig och kostnadseffektiv uppvärmning. Rolig kontrast med solsken ena dagen och snö nästa dag, men nu hoppas vi på vår snart :)

 

DTH Borrhammare utan fotventil

18 Nov 2019

Nu har vi sedan en vecka tillbaka testat vår nya bergborrhammare med tillhörande borrkronor. Det är en så kallad td-40 hammare utan fotventil. Fördelen med denna hammaren är att den ska ha ett bättre borrsjunk och på så vis vara mer ekonomisk med dieselförbrukning, borrtid mm. Sänkborrkronan till denna hammaren är en vanlig borrkrona med 12 splines och passar de flesta andra td-40 hammare om man bara pressar i fotventilen som följer med, och tvärt om - att andra liknande 12 splineskronor passar i borrhammaren om man tar bort fotventilen. Detta är en sänkborrhammare för höga tryck och när vi testar så kör vi självklart med 35 bar för att se så att borrutrustningen levererar som vi vill ha den. Vi kommer att utvärdera utrustningen en tid framöver och hoppas på ett gott resultat. 

 

Bergvärme ersätter jordvärme

13 Nov 2019

Idag är vi strax utanför Ulricehamn och borrar en bergvärmebrunn på 180 meter. Kunden har tidigare haft jordvärme, men tyvärr har jordvärmeslingan blivit skadad någonstans och är nu ur funktion. Att leta upp läckan är både svårt och dyrt, därför valde kunden att borra ett bergvärmehål. En av fördelarna med bergvärme vs jordvärme är att om det mot all förmodan skulle uppstå en läcka så kan man mycket enklare ta reda på vart läckan är. "Bergvärmeanläggningen" tar mycket mindre plats på tomten då det bara är själva borrhålet och två slangar därifrån in till huset/värmepumpen.

 

 

Brunnsborrning - Bergvärme i Ulricehamn

1 Oct 2019

220 meter djupt bergvärmehål mitt i centrala Ulricehamn stod på schemat idag. De flesta villor och fastigheter på denna gatan är anslutna till fjärrvärme, men kunden insåg att det finns pengar att spara och bytte ut systemet till en driftsäker bergvärmeanläggning.

 

Leverans av borrutrustning

28 Sep 2019

I veckan kom en efterlängtad leverans av borrkronor, borrhammare och borrör. Vi har fram till denna leverans utvärderat och gjort tester för att få så bra kvalitet som möjligt på utrustningen. Borrkronorna har designats om och borrhamrarna har fått bla tyngre kolvar mm, allt för att få till ett bra borrsjunk, men samtidigt hålla för dagens hårda tempo med höga tryck och djupa borrhål. Vi är riktigt nöjda med borrutrustningen som den är nu. Än så länge rör det sig om dth borrhammare 4” och 5” samt borrkronor 115mm och 140mm som vi har tagit hem.

 

 

Bergvärme vs fjärrvärme

26 Apr 2019

Att ersätta eller komplettera fjärrvärme med bergvärme hör till något som blir allt vanligare, både för villaägare och fastighetsägare med större fastigheter. Här har vi borrat 3 styck bergvärmehål på 220 meter, mitt i centrala Borås. En investering som kommer att löna sig bra för fastighetsägarna.

 

 

Brunnsborrning / Vattenbrunn - Borås

31 Mar 2019

Här har vi borrat en vattenbrunn åt ett nybygge i Viared utanför Borås. Berget var uppe i dagen så det behövdes sprängas innan vi kom så att vattenledningen från brunnen kan grävas ner frostfritt. Vattengarantin på 5000 liter / dygn klarade vi med råge. Brunnen blev 81 meter djup och ger ungefär 700 liter / timma vilket är väldigt bra för en vattenbrunn till ett hushåll. Ibland kommer det obegränsat med vatten när vi borrar, som tidigare i veckan när vi skulle borra ett 180 meters bergvärmehål. Det slutade med att vi fick avbryta borrhålet på 146 meter p.ga för stora vattenflöden i berget.

I Viared borrade vi även med våran egna sänkborrkrona "Dannarp R 140". Den fungerade alldeles utmärkt. Nu har vi bara några justeringar kvar till ett färdigt koncept med sänkborrkronor och borrhammare, både 4" och 5" DTH borrutrustning.

 

 

← Äldre inlägg